La rubrica #3ceasuribune de astazi vreau sa va vorbesc despre un subiect tare dificil pentru majoritatea mamelor. Consider ca este chiar un factor de stres cand facem planul de diversificare si nu stim exact cum sa il abordam. Crunt!
Eu am bafta sa fac parte dintr-un grup minunat de mamici, iar fetele se ocupa ca noi sa avem informatii corecte, practice si de la specialisti. Asta s-a intamplat si intr-o zi insorita de duminica in cadrul unui eveniment de nutritie sustinut de doamna doctor Simona Tivadar, unul dintre cei mai renumiti medici primar in nutritie, boli de diabet si metabolism.
Tin sa va marturisesc ca doamna doctor a fost SENZATIONALA! Ne-a explicat clar, cu umor exact ce si cum. Am plecat incarcata cu multa energie si cu totul bine intiparit in minte. Si acum la peste 3 saptamani de la eveniment am citate de-ale doamnei doctor in minte. Vizualizez tot, aud tot. Mare lucru!
Tema principala a fost alimentatia sanatoasa, echilibarata, insa cel mai mult s-a discutat despre copii si alimentatia lor de la momentul diversificare pana cand devin adulti si deja isi aleg singuri ce mananca.
Poate va intrebati ce am cautat eu, mama a trei copii deja sa invat despre diversificare? Pai am cautat ca subiectul diversificare este de interes oricand, si la fel de intens si emotionant ca la primul bebelus.
1. In primul rand trebuie ca masa sa redevina un ritual de bucurie, toata familia se aseaza in acelasi timp la masa, mananca ce este pe masa, se bucura de prezenta tuturor si se deconecteaza complet de orice altceva. Aici ma refer la televizor. telefon sau alte gadgeturi. Trebuie sa ne reamintim bucuria de a manca, atmosfera placuta ( fara discutii aprinse sau subiecte deranjante, observatii sau alte cele ) si sa le dam un exemplu sanatos copiilor nostri.
2. Relax, take it easy. Adica nu trebuie sa ne impacientam daca cel mic nu a mancat tot. El a mancat cat a avut nevoie corpul lui. O chestie foarte interesanta si punctata de doamna doctor este sursa alimentelor.
Acum va dau chiar citat “Lupta voastra nu este cea a gramelor de mancare inghitita de copiii vostri. Lupta voastra este cea a surselor sanatoase de hrana. Acolo trebuie sa va luptati si sa fiti atente, nu la grame.”
3. Farfuria ideala este 50% legume si zarzavaturi, 25% proteine (carne, lactate, oua) si 25% carbohidrati (paine, cereale, gris, orez, cartofi).
Atentie ca aceasta farfurie ideala se refera la intreaga masa. Adica poti avea o supica de legume fara carne si la felul principal ( adica felul 2 mai, frate ) poate fi o bucatica de carne sau altceva. Daca ai o supa bogata in legume si carne, atunci la felul 2 poti renunta la carnita. In aceasta situatie nici nu este de mirare ca cel mic nu va mai putea manca fel 2 sau nu il va termina.
Mare atentie ca senzatia de saturatie tine 40% de creier (se obtine prin mestecare corespunzatoare si privirea mancarii) si 60% gastrica (consumul efectiv al alimentelor si compozitia acestora). De aceea este extrem de important sa nu avem atentia distrasa de la mancare in timpul mesei ( televizor, laptop, telefon )
Eu trebuie sa recunosc ca nu mancam toti la masa. poate ca de vina este si programul diferit al fiecaruia, insa week-endurile mi-am propus sa fie “ca la carte” cand vine vorba de mancare.
Un alt lucru de subliniat este ca trebuie sa “consumam” din punct de vedere energie. Adica sa nu facem miscare ca sa ne facem pofta de mancare, ci sa facem miscare ca sa consumam ce am mancat la masa de dinainte.
V-au fost utile informatiile? Voi le aplicati in viata de zi cu zi ( chiar daca sunteti adulti)?
Pana data viitoare,
Kisses from Dana!
FB: https://www.facebook.com/ DanaMakeupro
Yt: https://www.youtube.com/ utilizator / GramuDaniela
Twitter: @DanaStancuMUA
Pinterest: http:. // www pinterest.com/danielastancuex/
Instagram: http:. // Instagram .com / danamakeupro